Automatische versnellingsbak volvo

Veel Volvo’s zijn uitgerust met een automatische versnellingsbak. De ATF olie in de bak vervuilt door het gebruik AutransLogo Lunteren Tilburg en door de leeftijd. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals bonken tijdens het optrekken / afremmen en vertraagd oppakken vanuit stilstand.

Onlangs is Nordicar een samenwerkingsverband aangegegaan met versnellingsbakkenspecialist Autrans. Als partner maken wij gebruik van de kennis, nieuwe onderdelen en compleet gereviseerde automatische versnellingsbakken van Autrans.

Automaatbak ATF olie verversen

Volvo adviseert om de ATF olie in de automatische versnellingsbak tussen de 80.000 en 100.000 km te laten verversen. De ATF olie zorgt voor de smering van de gehele versnellingsbak. In de bak zitten ventielen en kleppen (solenoïdes) die bediend worden door de olie. Door ouderdom van de ATF olie en door gebruik en slijtage van de automaatbak vermindert de kwaliteit van de olie. In de praktijk blijkt dat de oorspronkelijk roze olie na verloop van tijd zwart wordt. De verkleuring is het gevolg van verbrande deeltjes die in de automaatbak ontstaan en door de olie worden opgenomen. Door de vermindering van de kwaliteit van de olie ontstaan problemen in de automatische versnellingsbak met verdergaande slijtage van de bak tot gevolg. Het spoelen of reinigen van de automatische versnellingsbak kan dan de oplossing zijn.

Lees meer...

Nordicar powerflush om de automaat te spoelen of te reinigen

Nordicar maakt gebruik van geavanceerde apparatuur (powerflush) om de automatische versnellingsbak te kunnen spoelen. Voordat begonnen wordt met het spoelen of flushen van de bak kan een reiniger worden toegevoegd om vastzittende verontreiniging los te maken. Dit wordt geadviseerd PF5 bij automatische versnellingsbakken waar problemen zijn met slecht schakelen en harde bonken tijdens het optrekken of afremmen. Daarna wordt het spoelapparaat gekoppeld aan het automaatbak systeem. Nieuwe ATF olie wordt toegevoegd, terwijl de oude verontreinigde ATF olie wordt afgetapt. Er vindt geen mix van schone en vuile olie plaats. Alle verontreinigde olie wordt door het spoelapparaat of powerflush uit het automaatbak systeem verwijderd. Dus ook de koppelomvormer, leidingen en radiator worden volledig gereinigd. Bij het reinigen van de automatische versnellingsbak wordt ook een conditioner aan de bak toegevoegd, die samen met de nieuwe ATF olie zorgt voor een optimaal resultaat.

Vervangen solenoïdes en brein vervangen

Met het gebruik van de powerflush worden de meeste problemen met de automatische versnellingsbak verholpen. Helaas is het spoelen van de automaatbak soms te laat en heeft de verontreinigde ATF olie al schade aan de bak veroorzaakt. De klachten komen in dat geval vaak na enkele weken na het spoelen van de bak weer terug. Met name de gangen in het kleppenblok van het elektronische brein waar de solenoïdes zich bevinden, kan slijten door vervuilde olie. Hier worden met grote nauwkeurigheid alle schakeling van uw automaatbak geregeld. Nordicar heeft de mogelijkheid om het brein te vervangen voor een nieuw brein met nieuwe solenoïdes als er slijtage is opgetreden. Voordat we overgaan tot het vervangen van het brein wordt de computer van de automatische versnellingsbak (ATM) uitgelezen op foutcodes, om vast te stellen of er een storing is op één van de solenoïds of een storing in het brein. Voor het vervangen van het elektronische brein hoeft de bak niet gedemonteerd te worden.

revisie automatische versnellingsbak

In sommige gevallen is flushen of het vervangen van het brein niet afdoende om de klachten te verhelpen. Vooraf kan veelal vastgesteld worden of een gedeeltelijke vervanging van bijvoorbeeld het brein afdoende is om de automatische versnellingsbak te repareren. Als uit onderzoek blijkt dat er inwendige slijtage is, waar in sommige gevallen ijzerslijpsel in de bakolie aanwezig is, dan is revisie de enige mogelijkheid om de klachten op te heffen. Nordicar maakt gebruik van volledig gereviseerde automatische versnellingsbakken en koppelomvormers van Autrans. Alle gereviseerde automatische versnellingsbakken worden ingebouwd onder garantie. Klik op het juiste Volvo model voor meer informatie over prijzen.

Wanneer automaatbak spoelen, reinigen of brein vervangen?

Laat uw automaat spoelen, reinigen of brein vervangen als:

  • de bak niet soepel schakelt
  • de auto met een harde klap tot stilstand komt
  • de automaat blijft hangen in een versnelling
  • bij vertraagd optrekken vanuit stilstand als de auto in D (drive) staat
  • als uit visuele inspectie blijkt dat de olie verontreinigd is 

Bel op voor het maken van afspraak op 072-5753 201 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., voor het spoelen of reinigen van de automatische versnellingsbak van uw Volvo.