Stuurhuis onderhoud

Houd uw stuurhuis in goede conditie en voorkom problemen met sturen.

Bijna iedere Volvo heeft stuurbekrachtiging. Met uitzondering van de Volvo's die zijn uitgevoerd met electrische stuurbekrachtiging, zoals bijvoorbeeld de V50, hebben de meeste modellen hydraulische stuurbekrachtiging. Het stuurhuis wordt aangedreven met ATF olie vanuit de stuurbekrachtigingspomp. Het stuurhuis is een mechanisch onderdeel wat aan slijtage onderhevig is. Slijtagedeeltjes komen in de olie terecht. Daarnaast gaat de smerende werking van de olie met de tijd achteruit. Door deze twee redenen adviseren wij om het stuurhuis te laten spoelen of flushen.

Lees meer...

waarom stuurhuis onderhoud

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook zeker voor uw stuurhuis. Veel voorkomende klachten bij het stuurgedrag van de Volvo zijn zwaar sturen en tegensturen in de bochten. Om deze problemen te voorkomen is onderhoud van het stuurhuis noodzakelijk. Het stuurhuis is een mechanisch onderdeel van de auto waarmee de sturing van de wielen wordt bediend. Alle krachten die tijdens het rijden op de wielen komen, worden overgebracht naar het stuurhuis. U kunt zich voorstellen dat het stuurhuis zwaar wordt belast tijdens het rijden. Metalen slijtagedeeltjes komen in de stuurbekrachtigingsolie terecht. Door het intensieve gebruik van de stuurinrichting gaat de kwaliteit van de olie, mede als gevolg van het aantrekken van vocht, ieder jaar achteruit. Door de kwaliteitsvermindering van de olie en de verontreiniging door slijtagedeeltjes in de olie ontstaat er extra slijtage van het stuurhuis en slijtage van de stuurpomp die de olie rondpompt in het stuursysteem. Door het stuurhuis te spoelen of te flushen worden alle verontreinigingen weggenomen en het stuursysteem voorzien van nieuwe schone olie.

hoe werkt het?

Nordicar maakt gebruik van een speciale machine om de stuurinrichting te spoelen. De machine wordt aangesloten op het leidingsysteem van het stuurhuis. Aan de oude olie wordt een reiniger toegevoegd waarna de machine de olie rondpompt in het stuursysteem. Hierdoor worden alle verkleefde vuilresten losgemaakt en meegenomen in de olie. Vervolgens wordt aan de ene zijde van het stuurhuis de oude olie uit het stuurhuissysteem gepompt en aan de andere zijde voorzien van schone olie. Als laatste wordt aan de nieuwe schone olie een conditioner toegevoegd die er voor zorgt dat er extra bescherming is van het gehele stuursysteem. In het stuurpomp reservoir kun je zien dat de olie weer helder en schoon is. Met behulp van deze techniek van stuurhuis spoelen of flushen is niet alleen het stuurhuis gereinigd, maar zijn ook de stuurpomp en alle leidingen weer schoon.

Problemen met het stuurhuis

Veel voorkomende problemen met stuurhuizen is dat het stuur tegenwerkt in een bocht. Veel mensen hebben ervaren dat met het nemen van een lange bocht naar de snelweg toe de stuurdruk een moment lijkt weg te vallen. Indien dit fenomeen in een vroeg stadium wordt geconstateerd en het stuurhuis vervolgens wordt gespoeld, kan dit probleem worden opgelost. Laat u adviseren door onze werkplaats wat voor uw Volvo de beste oplossing is!